Enduro


MP -Enduro

Enduro on moottoripyörillä ajettava luotettavuuskilpailu, joka koostuu liikenteessä ajettavista siirtymistä sekä reitille sijoitetuista maastokokeista. Maastokokeet sijoittuvat nimenmukaisesti maastoon ja enduro on niin sanottu offroad -laji. Tavoitteena on selviytyä reitistä mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti. Liikenteessä ajettavat siirtymät ajetaan liikennesääntöjen ja nopeusrajoitusten mukaisesti. Maastokokeet taas ovat suljettuja pätkiä, josta ajaja pyrkii suoriutumaan mahdollisimman nopeasti. Ajajan suorituksia kontrolloidaan aikatarkastusasemilla, joille saapuminen on tarkkaan aikataulutettu jokaisen ajajan osalta. Myöhästymisestä ajajalle voidaan antaa aikarangaistus, joka huomioidaan loppuajassa.

Endurokilpailut voivat olla lyhyitä päivän mittaisia kilpailuja tai jopa kuusi päivää kestäviä kilpailuja, kuten ympärimaailmaa tunnettu ISDE Six Days –joukkue MM-kilpailu. Kilpailukalustona toimii kaksi- tai nelitahtiset 125cc-500cc, bensiinikäyttöiset enduromoottoripyörät, jotka täyttävät Trafin poikkeuslupa huomioiden liikenteeseen käytettävän moottoripyörän vaatimukset. Bensiiniä pyörässä on noin kymmenen litraa ja vaihteistoöljyä 1-1,5 litraa.

Enduron ympäristöön vaikuttavat päästöt ovat pääasiassa melupäästöjä, joita kontrolloidaan tarkasti. Jokaisessa kilpailussa mitataan kaikkien kilpailuun osallistuvien pyörien melutasot ja ne eivät saa ylittää maksimikierrosluvulla, kahden metrin etäisyydellä 112 dB rajaa. Käytännössä enduropyörällä ajetaan kilpailussa huomattavasti pienemmillä kierroksilla, joten melupäästö on kokonaisuudessaan alhainen, eikä aiheuta merkittävää kuormitusta ympäristölle. Pohjavedelle endurotoiminta ei aiheuta vaaraa. Sama koskee pakokaasupäästöjä.

Muut Endurolajit

Muihin moottoripyörillä ajettaviin endurolajeihin lukeutuvat Cross Country ja Enduro -sprint. Cross Country on yhteislähdöllä ajettava endurolaji, jossa kilpailijat kiertävät 5-10 kilometriä pitkää rataa noin 2 tunnin ajan. Laji sijoittuu perinteistä enduroa pienemmälle alueelle ja sitä ajetaan pääasiassa samanlaisilla pyörillä kuin enduroa.

Enduro –sprint on perinteisen enduron kaltainen kilpailu, mutta se ajetaan lyhyemmällä reitillä ja lyhyempikestoisena kilpailuna.