Jäärata

LAJIKUVAUS JÄÄRATA

Jäärata on moottoriurheilulaji, jota ajetaan luonnonjäälle tehdyllä n. 1500 m pitkällä radalla jossa on yksi pidempi lähtösuora sekä kaarteita molempiin suuntiin. Radan vähimmäisleveys on lähtösuoralla 35 m ja muulla radan osalla 20 m. Radan hitain kaarre sijoitetaan lähtösuoralle tuloon. Radan kuntoa pidetään yllä auraamalla ja harjaamalla rata aina lähtöjen väliaikana.

Jäärataa ajetaan kaksi, kolme ja nelipyöräisillä ajoneuvoilla luokissa JR Lites, JR Open, Veteraanit, Sivuvaunut ja ATV. Soolopyöräluokissa kilpaillaan myös B-luokissa, joissa lajin pariin tulevat kuljettajat pääsevät tutustumaan lajin saloihin ja kehittämään osaamistaan. Lajissa ajetaan henkilökohtaisesta suomenmestaruudesta sekä kerhojoukkueiden suomenmestaruudesta.

Ajoneuvojen moottoreina käytetään pääsääntöisesti yksi- ja kaksi-sylinterisiä neli- ja kaksitahtisia moottoreita, joiden koon perusteella jaetaan kuljettajat eri luokkiin. Sivuvaunullisissa ja ATV –ajokeissa käytetään myös useampisylinterisiä moottoreita.

Ajokit jääradalle rakennetaan pääsääntöisesti motocross-tyyppisistä ajoneuvoilla muuttamalla jousitusta ja rakentamalla sääntöjen määräämät turvalaitteet pyöriin. Renkaat ovat jääradalle tehtyjä erikoisrenkaita, joiden nastamäärä ja nastoitustapa on säännöissä tarkoin rajattu. Nastojen ulkonevan osuuden pituus on 9mm, nastan pään halkaisija 1.6 mm. Jääratamoottoripyörän rakentaminen, huoltaminen ja säätäminen kehittävät kuljettajan teknisiä taitoja.

Ajoneuvojen huippunopeus on noin 150 km/h ja kilpailun keskituntinopeus noin 90 km/h. Jäärata vaatii kuljettajalta erityistä malttia sekä hyvää ajosilmää ja ajolinjojen hallintaa. Räväkästi sivuluisussa ajavat kuljettajat eivät yleensä tässä lajissa pärjää. Laji on erinomasita offseason-harjoittelua kaikille ratalajien kuljettajille.

Kilpailupäivä koostuu harjoitusajoista, mahdollisista karsintaeristä sekä kilpailueristä, joita JR Lites ja JR Open A-luokissa ajetaan kaksi ja muissa luokissa yksi. Kilpailulähdössä kilpailee maksimissaan 25 kuljettajaa. Kilpailulähdön mitta on kuudesta kahdeksaan kierrosta riippuen radan pituudesta ja kilpailulähtö kestää noin 10 minuuttia. Kilpailuja pyritään järjestämään vuosittain viidestä seitsemään, mutta kilpailujen määrä on voimakkaasti riippuvainen vallitsevista sää- ja jääolosuhteista.

Jääradan ympäristövaikutukset ovat vähäisiä. Moottoreissa käytetään vapaasti markkinoilla olevia ympäristöystävällisiä polttoaineita, varikkoalueilla kuljetuskaluston ja kilpailuajoneuvojen alla käytetään valumilta suojaavaa huoltomattoa. Ajoneuvoissa oleva polttoaine- ja voiteluainemäärä on vähäinen eikä se aiheuta ympäristöriskiä. Kilpailupaikan siisteyteen ja jätehuoltoon kiinnitetään suurta huomiota ja kilpailupaikoilla on saatavilla öljynimeytysmattoja ja imeytysturvetta. Kaikille harjoitus- ja kilpailupaikoille haetaan ympäristölupa. Ajoneuvojen ääntä valvotaan melumittauksin ajokkien katsastuksen yhteydessä sekä kilpailun aikana ohiajomelumittauksella. Äänirajat on säädetty tarkoin säännöissä ja liian kovaääniset ajokit suljetaan pois kilpailusta.