Eltsu Grand Prix -näyttely esillä TAHDOSSA Olympiastadionilla 5.5.–14.6.

10.5.2023

Viime perjantaina 5.5. oli Urheilumuseo TAHDOSSA kutsuvierastilaisuus ja näyttelyn avajaiset. Legendaarinen Eläintarhanajo kilpailtiin Helsingissä vuosina 1932–1963. ”Eltsu” loi monin tavoin suomalaista moottoriurheilukulttuuria, joka jatkuu edelleen laajana ja menestyvänä. Ilman Eläintarhan ajoja ei olisi varmasti syntynyt kansainvälisten kilpailujen perinnettä Suomeen.

Eltsu Grand Prix -näyttelyssä on paljon katseltavaa. Kutsuvierastilaisuudessa riitti kiinnostuneita silmäpareja.

Paikalla oli hyvin porukkaa ja kalusto oli aivan huikeaa. Jukka Helkama oli tuonut näyttelyyn esille kaksi kilpapyörää, joilla kummallakin ajetaan edelleen aktiivisesti. Ei ole kyse mistään museokaluista, vaan rehdeistä kilpapeleistä. Pyörät ovat Norton Manx 500 cc vuosimallia 1952 ja AJS 7 R 350 cc vuodelta 1961.

Jukka Helkaman esillä olevat pyörät ovat Norton Manx 500 cc vuosimallia 1952 ja AJS 7 R 350 cc vuodelta 1961.

Paikalla on myös yksi Eltsun ajojen konkareista. Seppo Töyräs edustaa Helsingin Moottorikerhoa ja Stadin Pärtsäreitä. Allekirjoittaneella oli kunnia jutella hetki Sepon kanssa. Jo yhdeksänkymppinen Töyräs kertoi kisakokemuksestaan värikkäästi ja jopa pikkutarkasti, kaikki kisan vaiheet olivat tarkasti muistissa. Eikä ihme, Eltsun ajot ovat varmasti olleet todella mahtava kokemus myös kuskille. Töyrään kanssa olisi riittänyt juttua pidemmäksikin aikaa, mutta Sepolla oli vientiä ja moni halusi päästä jutulle Eltsu-veteraanin kanssa. Töyräs on osallistunut Eläintarhan ajoihin 50-luvulla.

Yksi Eltsun ajojen konkareista, Seppo Töyräs

Kansainvälistä mainetta niittänyt tapahtuma keräsi valtavan yleisömäärän Helsinkiin nykyisten Vauhtitien, Hammarskjöldintien ja Nordenskiöldinkadun varsille. Kisa koostui auto- ja moottoripyöräluokkien erimittaisista lähdöistä kahden kilometrin radalla. Lipun ostaneita katsojia oli parhaimmillaan yli 80 000.

TAHDON pop up -näyttelyssä palataan Kuolemankurvan ja Moukaripörssin sykähdyttäviin tunnelmiin. Eltsu Grand Prix -näyttelyssä on esillä kuvia, esineitä, moottoripyöriä ja kisoja hallinneen Curt Lincolnin auto.

Viimeisestä kilpailusta on siis kulunut tänä keväänä tasan 60 vuotta. Moottorien pärinä, risiiniöljyn tuoksu ja keväisen luonnon värit jättivät jälkeensä sykähdyttäviä muistoja.

Tarinat Eltsun kisoista ja ilmaisista vapaista harjoituksista, joita varten joutui lintsaamaan koulusta, kuului useammassakin ryhmässä näyttelyn kutsuvieraiden joukossa. Ajatus kymmenien tuhansien ihmisten yleisön näkeminen vauhtisuoralla ja talojen katoilla olisi varmasti ollut mahtava kokea. Nyt kaikilla on mahdollisuus päästä kokemaan edes hitusen Eltsun tunnelmasta näyttelyssä.

Eltsu Grand Prix pop-up -näyttely. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOssa. Esillä pala suomalaisen moottoriurheilun historiaa! Käykää tutustumassa, näyttely avoinna kesäkuun puoliväliin asti!

Eltsu Grand Prix esillä TAHDOSSA 5.5.–14.6.

Olympiastadion
Paavo Nurmen tie 1
00250 Helsinki