Haavisto dominoi Sipoossa

20.5.2024

Jere Haavisto hallitsi odotetusti motocrossin tämän kauden ensimmäistä SM-osakilpailua Sipoossa. Hän voitti molemmat ajamansa erät näytöstyyliin.

Teksti ja kuva: SiMK tiedotus / Kari Salminen

MX1-luokan kolme parasta Emil Silander (vas) Jere Haavisto ja Matias Vesterinen

Kaunis, mutta tuulinen keli suosi Sipoon Moottorikerhon 70-vuotisjuhlakilpailua, joka oli samalla myös motocrossin tämän kauden ensimmäinen SM-osakilpailu. MX1 ja MX2 -luokat pääsivät radalle samassa lähdössä, joten starttipuomi oli täynnä.

MX1-luokassa ei ollut kuin yksi ennakkosuosikki, sillä Jere Haavisto ajoi jo aika-ajossa reilun kahdeksan sekunnin pohjat. Ensimmäisen erän lähtö onnistui loistavasti, Haavisto nousi heti johtoon ja meni saman tien muilta karkuun. Erän voitto ei ollut missään vaiheessa uhattuna. Erän kakkossijasta käytiin sen sijaan tiukkaakin tiukempi taistelu, vaikka Matias Vesterinen koko ajan kakkospaikalla ajoikin. Emil Silander tuli koko ajan lähemmäs ja maalissa kaksikon ero oli enää 0,2 sekuntia. Silanderille siis kolmossija.

Toinen erä oli Jere Haaviston osalta kuin ensimmäisen uusinta. Lähdöstä kärkeen ja sen jälkeen turhia riuhtomatta ylivoimaiseen voittoon. Haavisto vei siis aivan odotetusti SM-avauksen nimiinsä puhtaasti kahdella erävoitolla.

- Kumpikaan erä ei ollut missään nimessä helppo. Molemmissa erissä kädet puutuivat jo heti alussa, eivätkä auenneet lainkaan erän aikana. Tänne ei myöskään ollut helppo tulla, koska kaikki odottivat minun voittavan. Oli siis ”pakko” voittaa ja se aiheutti pieniä paineita. Rata oli tosi hyvä. Siihen ei tullut mitään reikiä tai patteja koko kisan aikana, Haavisto kertoi kisan jälkeen.

Emil Silander ajoi koko erän kakkospaikalla ja se toi Silanderille myös päivän kakkossijan. Matias Vesterinen oli erän kolmas ja päätyi tasapisteisiin Silanderin kanssa, mutta joutui tyytymään podiumin kolmospaikkaan.

Stenberg juhli kotiradallaan

MX2-luokassa ennakkosuosikin viitta oli heitetty Nico Stenbergin harteille. Kotiradallaan ajava Stenberg ei asiasta paineita ottanut, vaan ajoi tyylikkäästi reilun parinkymmenen sekunnin turvin erävoittoon. Hermanni Koskinen nousi kakkospaikalle jo erän alkuvaiheessa, eikä tuosta paikasta enää luopunut. Kolmanneksi parhaat pisteet avauserästä kuittasi Eliel Lehtinen.

Toisessakaan erässä ei Nico Stenberg antanut muille mitään mahdollisuuksia, vaan ajoi avauserän malliin selkeään erävoittoon. Näin kotiyleisö sai sen mitä halusi, kun Stenberg oli päivän kokonaiskisan voittaja. Erän kakkoseksi ajoi Saku Mansikkamäki, joka kuittasi myös kokonaiskilpailun kakkossijan, vaikka olikin ensimmäisessä erässä neljäs. Erän kolmas oli Miro Varjonen, mutta sijoitus ei riittänyt aivan podiumpaikkaan. Päivän kolmonen oli Hermanni Koskinen, joka sijoittui tämän erän neljänneksi.

Tiukka kisa

MX85-luokan aika-ajo antoi luvan odottaa tiukkaa kisaa, sillä viisi ensimmäistä kuljettajaa mahtui sekunnin sisään. Se näkyi myös ensimmäisessä erässä, jossa nähtävää ja tapahtumia riitti. Jimi Marttila otti parhaan lähdön ja sai peräänsä Nico Bystedtin ja Eeka Laaksosen. Sitten alkoi tapahtua. Ensin meni Laaksonen nurin kolmospaikalta ja tippui useamman sijan. Seuraavaksi konttasi Bystedt, mutta säilytti kakkossijansa. Sitten oli Marttilan vuoro tehdä virhe kärkipaikalta ja johtoon nousi Bystedt. Marttila jatkoi kakkosena ja kolmospaikasta väänsivät Onni Kämäri ja Aleksi Pirinen. Viimeisellä kierroksella Bystedt ja Marttila kisasivat voitosta aivan tosissaan. Marttila onnistui nousemaan hetkeksi kärkeen, mutta Bystedt kuittasi seuraavassa kurvissa. Ruutulipulle Bystedt ehti puoli sekuntia ennen Marttilaa. Kolmossijan nappasi lopulta Aleksi Pirinen.

Toisessa erässä startista kärkeen nousi Aleksi Pirinen ja pystyi saman tien puristamaan hieman muilta karkuun. Pirinen ei sortunut virheisiin, vaan jatkoi kärjessä ruutulipulle saakka. Toisen erän voitto nosti Pirisen myös päivän kokonaiskilpailun voittajaksi. Onni Kämäri kiirehti maaliin toisena ja se riitti päivän kokonaiskisassa kolmossijaan. Erän kolmanneksi ajoi Eeka Laaksonen. Kokonaiskilpailussa podiumin kakkospaikalle nousi erän neljänneksi ajanut Nico Bystedt.

Mäntylän tupla

MXD-luokassa Melissa Mäntylä ajoi jo aika-ajossa ratakierroksen lähes 8 sekuntia muita nopeammin. Ei siis mikään ihme, että hän otti ensimmäisessä erässä johtopaikan haltuunsa jo heti startista ja alkoi saman tien tehdä eroa muihin. Vauhti jatkui virheettömästi koko erän ajan ja Mäntylä ajoi odotetusti ylivoimaiseen voittoon. Toinen ennakkosuosikki Hanna Mertsalmi epäonnistui startissa ja joutui takaa-ajajan asemaan. Carita Lompin vauhti oli kuitenkin kohdallaan ja hän pystyi pitämään kakkossijan maaliin saakka. Mertsalmi puristi kolmanneksi ja kakkossijakin jäi vain 0,3 sekunnin päähän.

Myös toisessa erässä Melissa Mäntylä lähti startista kärkeen. Carita Lomp antoi kuitenkin alussa tiukan vastuksen, mutta sitten vauhti alkoi hiipua. Takaa tuli Hanna Mertsalmi, ohitti Lompin ja nousi toiseksi. Mäntylä ajoi rauhassa myös tämän erän voittoon ja luonnollisesti myös päivän ykköseksi. Mertsalmi ja Lomp päätyivät tasapisteisiin, mutta Mertsalmi otti toisen erän kakkossijansa ansiosta kokonaiskisan kakkossijan ja Lomp sijoittui kolmanneksi.

Miettisen voitto

MX125-luokan ensimmäisessä erässä Onni Jaakonsaari nousi heti lähdöstä kärkeen ja piti paikkansa ruutulipulle saakka. Matias Miettinen piti pitkään hallussaan kakkospaikkaa, mutta erän lopulla Eelis Viemerö puristi ohi ja ajoi maaliin toisena. Miettinen sijoittui kolmanneksi.

Toisen erän alussa paikat kärjessä vaihtuivat jatkuvasti. Kärjessä vuorottelivat Matias Miettinen, Eino Pihlava ja Eemil Ruuth. Kun viisi kierrosta oli ajettu, tilanne rauhoittui. Kärkeen nousi Miettinen ja piti tuon paikan myös maaliin saakka. Kun avauserästä tuli kolmas sija, niin toisen erän voitto nosti Miettisen päivän ykköseksi. Ruuth piti kakkospaikkansa ja erän kolmas oli Eelis Viemerö, joka sijoittui kokonaiskisassakin kolmanneksi. Erän neljänneksi ajoi Onni Jaakonsaari ja se riitti päivän kakkossijaan.

Seuraavan kerran SM-pisteistä ajetaan Siilinjärvellä kesäkuun puolivälissä.

Päivän tulokset:

https://speedhive.mylaps.com/events/2615316

https://tulosarkisto.fi/races/view/776