Haljalalla teknisiä haasteita MM-endurossa Portugalissa

17.4.2024

Hermanni Haljalan toinen osakilpailuviikonloppu enduron MM-sarjassa ei ottanut sujuakseen Portugalissa. Jämsäläinen ajoi E1-luokassa lauantaina yhdeksänneksi ja sunnuntaina kymmenenneksi, mutta vauhtia hidastivat pyörän mystiset ongelmat.

Teksti: Hermanni Haljalan tiedotus. Kuva: EnTrophy Enduro Racing TeamHaljala lähti kauden toiselle kilpailupaikkakunnalla, kolmanteen ja neljänteen MM-osakilpailuun selkein miettein parantamaan viikon takaisesta MM-avauksesta, mutta Koillis-Portugalin Valpacosin maisemat eivät tuoneet toiveidenmukaista tulosta. Italialaisen EnTrophy Enduro Racing -tiimin kuljettajan menoa haittasi pyörän tehon puute kumpanakin päivänä.

- Ei ole mikään supertyytyväinen olo, vaikka koko ajan koitin ajoani parantaa. Tuntui, että menee paremmin ja paremmin, mutta kello ei tykännyt. Huomasin kyllä, että ajamiseni vaatisi tiettyä terävyyttä ja rohkeampaa tekemistä. Pohdin myös jo heti kisan alussa, että olisiko jotain häikkää pyörässä. Se ei oikein vetänyt kunnolla eikä ollut voimaa. Vaikka kuinka käskytti, ei meinannut kulkea. Ajattelimme, että olisi vikaa joissain säädöissä. Kokeilimme kaiken maailman eri asetuksia, muttei lähtenyt paranemaan ja sitten loppui jo päivä kesken. Ajattelin, että ei mitään, uutta matoa koukkuun sunnuntaille, Haljala kertasi lauantain tapahtumia viikonlopun päätteeksi.

Haljala oli jo lauantaina pohdiskellut hänen ajonsa olevan viime kesän polvivamman jäljiltä hieman varovaista. Hän uskoi, että ”napsun” verran rohkeutta lisäämällä ajo alkaisi kulkea pikku hiljaa paremmin. Harmittavasti ajatusmalli ei kantanut vielä sunnuntaina hedelmää.

- Huomasin heti sunnuntain kisan alussa, että pyörästä hävisi lisää voimaa. Siinä ei olisi auttanut säätäminen, vaan oli jotain vikaa moottorissa. Ei vain ollut voimaa. Päivä olikin tuskaisen tasaista suorittamista. En saanut vauhtia ja ajaminen oli sitä kautta vaikeaa. Sijoitus ei missään nimessä tyydytä. Harvemmin on Betan kanssa ollut teknisiä ongelmia, mutta nyt sellainen kohtasi. Se on motorsporttia. Nyt ei auta kuin mennä takaisin tiimin luokse Italiaan, laittaa pyörä kuntoon ja keksiä treeneissä jotain, jotta kello alkaa tykkäämään.

Espanjalainen Josep Garcia voitti E1-luokan lauantaina ja oli sunnuntaina toinen. Lauantaina kakkoseksi ajanut britti Steve Holcombe puolestaan voitti sunnuntaina.

Muista suomalaiskuljettajista Roni Kytönen ajoi E1-luokassa lauantaina kuudenneksi ja sunnuntaina seitsemänneksi.

Nuorten sarjoissa Samuli Puhakainen oli J2-luokassa lauantaina viides, mutta keskeytti sunnuntaina. Youth-luokassa Tiitus Enjala kirjautti kumpanakin päivänä sijan 11 ja Juho Ahokas oli lauantaina 17:s, mutta keskeytti kakkospäivänä.

14 osakilpailun MM-kausi jatkuu Romaniassa 10.-12. toukokuuta.

---

Tulokset
MM-enduro, 3-4/14-osakilpailu, Valpacos, Portugali, 12.-14.4.2024

E1-luokka, perjantai-lauantai 12.-13.4.2024:
1. Josep Garcia, ESP, KTM, 1:11:20.16
2. Steve Holcombe, GBR, Honda, +13.91
3. Jamie McCanney, GBR, Husqvarna, +1:34.64
...6. Roni Kytönen, FIN, Yamaha, +3:00.25
...9. Hermanni Haljala, FIN, Beta, +6:26.38

E1-luokka, sunnuntai 14.4.2024:
1. Steve Holcombe, GBR, Honda, 1:01:24.91
2. Josep Garcia, ESP, KTM, +20.24
3. Jamie McCanney, GBR, Husqvarna, +1:10.38
...7. Roni Kytönen, FIN, Yamaha, +2:24.76
...10. Hermanni Haljala, FIN, Beta, +6:20.67


E1-luokka, MM-pistetilanne:
1. Steve Holcombe, GBR, Honda, 74 pistettä
2. Josep Garcia, ESP, KTM, 74p.
3. Jamie McCanney, GBR, Husqvarna, 58p.
...9. Roni Kytönen, FIN, Yamaha, 27p.
...10. Hermanni Haljala, FIN, Beta, 26p.


Kaikki tulokset ja sarjataulukot:
www.endurogp.com/2024-results