Snowcrossin lajiparlamentti järjestettiin 15.04.2016

19.4.2016

Snowcrossin lajiparlamentti järjestettiin 15.04.2016

Lajiparlamentti pidettiin Levillä perjantaina 15.04. Parlamentissa oli mukana kolme lajiryhmän edustajaa; Tomi Ahmasalo, Heikki Aitto-oja ja Kati Muotka. Kilpailijoita ja kilpailijoiden edustajia oli paikalla 24.

Lajiparlamentissa keskusteltiin uusista ehdotuksista ja muutoksista.

Lajiryhmä käy läpi kaikki käsitellyt asiat ja vahvistaa muutokset myöhemmin.

Lajiparlamentissa julkistettiin kauden 2017 Semi pro ja Pro luokitellut ajajat. Pro -luokkaan nostettiin Semi pron kauden 2016 viisi parasta kilpailijaa. Yksi kilpailija tiputettiin Pro -luokasta Semi Pro -luokkaan.

Pro -luokitellut ajajat

     Pihlaja Aki

     Herten Viktor

     Karjalainen Eetu

     Loukko Juuso

     Juujärvi Risto

     Tynkkynen Jere

     Tiisler Kaur

     Määttä Matti

     Hietalahti Jarno

     Heikkala Aleksi

     Piikkilä Jani

     Pulkkinen Janne

     Saarelainen Kalle

     Alatalo Olli

     Hurskainen Juha

     Pieti Puhakka

     Osmo Mikko

     Huttunen Sami

     Laakkonen Jonas

     Kiviniemi Ossi

     Ylä-Onnenvuori Roy

     Kumpulainen Niki

Semi Pro –luokitellut ajajat

     Väätäjä Mikko

     Aho Niko

     Perttula Aleksi

     Forsel Tom

     Laitinen Tomi

     Sirkka Alex

     Haapamäki Juha

     Koskela Olli

     Salo Henri

     Virmakoski Juho

     Ruotsalainen Lasse

     Beranger Toni

     Polvinen Pietu

     Keskiaho Joonas

     Pellonpää Lauri

     Rimali Ville

     Syrjämäki Juha

     Hyvönen Antti-Jussi

     Heiskanen Atso

     Aikio Ville

     Hekkala Jani

     Komulainen Joni

     Hottinen Jesse

     Forsell Frans

     Ottelin Osku

     Takkinen Henri

     Aikio Jonas

     Härkönen Hannu

     Rajajärvi Feetu

     Reinikainen Lauri

     Salminen Tero

     Kurkela Pasi

     Posti Topi

     Honkanen Tony

     Alatalo Pekka

     Sonkamuotka Jomi

     Hyvärinen Oskari

Jos kilpailijoilla on perusteita muuttaa omaa luokitteluaan, voi kilpailija ottaa suoraan yhteyttä lajiryhmään ja esittää perustelunsa muutokselle. Semi Pro luokkaan luokitellut juniorit voivat edelleen ajaa junior -luokkaa, mikäli heidän ikä mahdollistaa sen. 16 -vuotiaat juniorit on myös luokiteltu Semi Prohon, jotta he eivät voi osallistua kauden aikana harraste -luokan kilpailuun.

Todettiin, että kilpailijamäärä on kasvanut tälle kaudelle yhteensä 141 kilpailijaan. Viime kaudella kilpailijoita oli yhteensä 134.

Keskusteltiin myös ensi kaudelle Suomen Cupin arvosta seuraaviin luokkiin; Juniorit 11-14, Juniorit 14-16 sekä naiset. Semi Pro luokassa ajetaan Sinisalo Challenge nimellä, jossa sarjan pääyhteistyökumppani tarjoaa viidelle parhaalle palkinnot vuosittain. Kilpailijoiden palautteen mukaan sarja voidaan pitää Sinisalo Challengena ilman Suomen Cupin arvoa, koska tavarapalkinnot houkuttelevat enemmän kuin Suomen Cup arvo. Suomen Moottoriliiton alaisissa Suomen Cup ja SM -kilpailuissa, sarjaa ei voi nimetä pääyhteistyökumppanin mukaan, jolloin on valittava halutaanko sarja ajaa kansallisina kilpailuina ja nimetä yhteistyökumppanin mukaan tai ajaa Suomen Cup sarjaa.

Sääntömuutoksena ehdotettiin, että Pro tai Semi Pro-luokan kilpailuihin viitenä edelliskautena osallistunut ajaja ei saa osallistua harrasteluokan kilpailuihin. Myös Enduron A-luokitellut ajajat eivät saisi osallistua harrasteluokan kilpailuihin.

Harkittiin veteraanien ikärajan pudottamista 35 vuoteen. Samalla voitaisiin tehdä toinen veteraaniluokka, jonka ikäraja olisi 45 tai 50 -v.

Muutoksella pyrittäisiin houkuttelemaan lisää veteraaniluokkaan kilpailijoita. Asiasta tulee keskustella vielä nykyisten veteraanikuskien kanssa ja miettiä mikä olisi oikea ratkaisu luokkien ikärajojen suhteen.

Pro Open asiasta keskusteltiin ja päätettiin odottaa FIM kevätkokouksen päätöstä yhden pakoputken säännöstä. Jos FIM muuttaa ensi kaudelle MM-säännöt ajettavaksi yhden putken openilla, seuraa Suomi tätä sääntöä ja SM-sarja voidaan ajaa Pro luokalla samalla säännöllä. Asiasta tiedotetaan välittömästi FIMin päätöksen tultua.

Semi Pro luokan A-finaalin kilpailijoiden määräksi suunniteltiin 15 kilpailijaa. 15 parasta aika-ajoista pääsee A-finaaliin ja loput kilpailijat ajavat B-finaalissa.

Keskusteltiin myös lähdössä takariviin laittamisesta. Alustavasti sovittiin, että Pro -luokassa eturivissä olisi 15 kilpailijaa aika-ajon paremmuusjärjestyksessä ja takarivissä 5 kilpailijaa. Semi pro -luokassa eturivissä olisi 10 kilpailijaa ja takarivissä 5 kilpailijaa.

Lähtöpaikan kriteereihin tehdään myös tarkennuksia sääntökirjaan.

Kilpailijat ehdottivat, että on mahdollista korottaa kilpailumaksuja, jos se helpottaa kilpailunjärjestäjän taloutta.

Keskusteltiin yhdestä stadioncrossin Suomen Mestaruudesta.

Stadioncrossiin tehdään erillinen ohjeistus sääntöihin ja se ajetaan vuosittain kerrasta poikki systeemillä yhdellä paikkakunnalla.

Stadioncrossissa ajaa vain Pro -luokitellut kilpailijat.

Ensi vuodelle tarkennetaan kilpailuaikataulua ja määrätään SM-kisoissa noudatettavaksi aina samaa aikataulua. Veteraanien ja harrasteluokan finaalia lyhennettäisiin mahdollisesti 7min + 2 kierrokseen.

Kaksipäiväiset kilpailut saivat positiivista palautetta ja niitä toivottiin lisää. Kaksipäiväisessä kilpailussa voidaan hyödyntää rata kahtena päivänä ja kilpailijat saavat samalla reissulla kaksi kisaa.

Myös kilpailunjärjestäjä voi neuvotella itselleen helpommin yhteistyökumppaneita, kun alueelle jää enemmän yöpyjiä.

Ratojen pituuksista ja leveyksistä keskusteltiin. Nyt kilpailuja saatu näyttäville paikoille ja radat ovat aiempaa lyhkäisempiä. Pyritään myös leventämään kaikkia ratoja, sillä lyhyellä radalla leveys mahdollistaa helpommin ohitukset ja vaaratilanteet vähenevät.

Kaikkiin lajiparlamentissa keskusteltuihin asioihin voi antaa palautetta suoraan lajiryhmälle. Päätökset sääntömuutoksista tehdään kevään aikana ja julkistetaan viimeistään ensi syksynä.

Lajiryhmään voi ottaa yhteyttä ja antaa palautetta läpikäydyistä asioista

Kati Muotka, 040-5588076, kati(at)muotka.com

Tomi Ahmasalo, 0400-907258, tomi.ahmasalo(at)pp.inet.fi

Heikki Aitto-oja, 040-7606637, heikki.aittooja(at)gmail.com

Ari-Pekka Mäkitalo, 044-0695530, kakemakitalo(at)gmail.com